Landen die minder betalen voor brandstof

Gepubliceerd op: 7 december 2022
goedkoop tanken den haag

Als het gaat om de prijs die je aan de pompen betaalt, hebben landen die olie produceren en exporteren meestal lagere prijzen. Over het algemeen hebben rijkere landen hogere brandstofprijzen dan lage-inkomenslanden. Deze prijzen variëren als gevolg van belastingen en subsidies in verschillende landen. Maar in landen als Nederland kun je goedkoop tanken in Den Haag bij de brandstofpomp. Laten we nu eens kijken naar enkele van de goedkoopste landen waar je in Europa brandstof kunt krijgen. De goedkoopste plaats om te rijden in Europa is Wit-Rusland. Automobilisten betalen slechts € 0,66 per liter voor benzine. Het is ook het goedkoopste land van Europa waar je € 0,66 per liter voor diesel betaalt. Moldavië heeft de op één na goedkoopste brandstofprijzen van Europa. Je betaalt € 0,91 per liter voor benzine en € 0,76 per liter voor diesel. Het derde goedkoopste land voor brandstof in Europa is Oekraïne. In Oekraïne betaal je slechts € 0,94 per liter voor benzine en € 0,90 per liter voor diesel.

Waarom is diesel duurder dan benzine?

In tegenstelling tot benzine wordt diesel niet alleen gebruikt voor het aandrijven van auto’s, maar ook voor machines, generatoren, grote bestelwagens, voertuigen voor openbaar vervoer, terreinwagens, boten, enz. Tijdens perioden van economische expansie neemt de vraag naar energie in de industriële sector aanzienlijk toe en stijgen de dieselprijzen meer dan de benzineprijzen. Het gaat eigenlijk om simpele economie, vraag en aanbod.

Seizoensgebondenheid

Een andere reden waarom diesel, vooral in de winter, duur kan zijn, is omdat de olie die je gebruikt voor het verwarmen van je huis gemaakt is van dezelfde basiscomponenten als dieselbrandstof. Als gevolg hiervan worden de dieselprijzen beïnvloed door de vraag naar stookolie. In de winter stijgt de vraag naar stookolie en dit leidt meestal tot hogere dieselprijzen. Als gevolg hiervan is de prijs spreiding tussen benzine en diesel wat betreft seizoensschommelingen. Er zijn echter ook andere factoren die de prijs van diesel kunnen beïnvloeden. Eén maat past niet allemaal als het gaat om prijsvariatie van brandstof.

Meer lezen?